четвер, 1 листопада 2018 р.

Органайзер для письма "Celtic"

Органайзер слугує для розміщення деякого офісного приладдя. З лівого боку є трубка для розміщення ручки, з правого боку – невеличка чашка для дрібних речей, таких як скріпки, гумка тощо.
За основу органайзера взято зображення кельтського хреста з традиційними кельтськими орнаментами у вигляді переплетень.


Під час виготовлення були використані різні технології.
Для основного декоративного елемента, хреста, використана липова дощечка товщиною близько 12 мм.
Розмічання для випилювання та різьблення виконано шляхом перенесення друкованого на лазерному принтері зображення хреста на шліфовану дошку, яку попередньо змастили розведеним нітролаком. Зважаючи на те, що були використані токсичні матеріали, нанесення лаку та перенесення зображення виконувалось надворі. Такий спосіб копіювання дає точний та швидкий результат. Однак, таке копіювання здійснюють на свіжопокритій лаком дошці з наступним притисканням аркушу із зображенням та забиранням його, поки він не приклеївся до дошки. Тонер лазерного принтера добре розчиняється в нітролакові.

За допомогою ручного лобзика була випиляна форма та зашліфована.

Ножем із спеціальним загостренням виконали різьблення орнаментів. На пробній дошці були спроби вирізати переплетення косим різаком, однак результати були набагато гірші.



Шліфувальною шкуркою та різцями округлили форми кільця навколо середини хреста.

Форма основи нагадує форму хреста. Її виготовили з обрізка вільхової дошки. На ній розміщені всі деталі органайзера. Орієнтовні форма та розміри на малюнку.

Трубку для ручку виточили на токарно-гвинторізному верстаті, відшліфували, відполірували та прикріпили за допомогою гвинта з різьбою М4.
Чашку виточили з обрізка ясенового бруска на ТВ-6М. Орієнтовні розміри та форма на малюнку. З’єднали її з основою за допомогою шурупа.

Окремі частини виробу пофарбовані акриловою фарбою з ефектом "металік". На вільному місці основи випалили кельтські орнаментальні мотиви.



Виріб сконструював та виготовив Власюк Микола, учень 10-А класу ССЗШ №34 Вінницької міської ради.

Керівник проекту Лещук Р. М.

Немає коментарів:

Дописати коментар