Їх можна використати для саморобних інструментів.
З шматків 30-40 мм можна виготовляти косі різці для тригранно-виїмкового різьблення. Товщина такого ножа дозволяє зрізувати елементи на деревині практично без сколів.
Єдине що слід врахувати - це використати обломки повністю загартованого полотна.
На заточному верстаті формуємо контури ножа. Скіс ножа приблизно 45 градусів.Виконуємо також чорнове загострення.
Ручка виготовляється з рейочок листяних порід. Рейку з поперечним перерізом приблизно 12х25 мм розрізують по довжині на шматки 100-110 мм під кутом 15-20 градусів. Місця розрізів показані червоними лініями.
Наступний крок - формування ергономічної форми рукоятки. Спочатку обробляємо кант (кромку) верхньої та нижньої частини рукоятки.
Потім зменшуємо товщину нижньої частини рукоятки.
Ставимо в лещата вертикально ніж і обережно набиваємо зверху рукоятку.
Для жорсткості та довговічності ніж слід вбити так, щоб в рукоятку на 2-3 мм зайшла і широка частина ножа.
Якщо отвори в рукоятці просвердлені свердлом більшого діаметра, то наповнюємо їх сумішшю шліфувального пилу або дрібної стружки з клеєм ПВА і набиваємо рукоятку на ніж.
Загострюємо ріжучу кромку ножа, поліруємо на войлоці з пастою ГОИ.
Виконуємо пробне різання.
Автор: Лещук Р. М.
Немає коментарів:
Дописати коментар